Wikipedia i skolen

Dagsavisens nettutgave fra 22/8-2012 slår fast at 8 av 10 elever i den videregående skolen gjerne bruker Wikipedia i forbindelse med skolearbeid. (Les saken her: www.dagsavisen.no/samfunn/wikipedia/)

Som en person som er levende opptatt av kildekritikk vil jeg påstå at dette representerer at alvorlig problem i skolen. Kanskje tilogmed flere problemer. Det første og mest nærliggende å påpeke er naturligvis at hvem som helst kan publisere på Wikipedia, og at selv om det finnes tildels gode rutiner for å sikre kvaliteten i artiklene er det ikke akkurat vanskelig å finne tvilsomme formuleringer, feilaktige, mangelfulle og skjeve fremstillinger av et tema eller sterkt politisk vinklede artikler der. Dette later det til at de fleste lærere ihvertfall er bevisst på. Dette er i og for seg greit nok. Det finnes ingen objektive kilder og bruk av Wikipedia gir muligheter for lærere som ønsker å lære elevene at informasjon er vinklet og subjektiv.

Det som derimot er langt mer problematisk er at elevene ikke lærer å finne informasjon. De lærer å google og de lærer å wike, og de lærer ikke å vurdere informasjonen, sjekke den opp mot andre kilder eller bruke den til å grave videre.

Når jeg underviser i kildekritikk legger jeg vekt på forskjellen mellom kilder og verktøy. Wikipedia (og andre leksika) er gode verktøy, men bør ikke brukes som kilder. Man slår opp for å finne terminologi og en lettvint oversikt – men om du bruker dette som kilde i oppgaven din da har du gjort dårlig arbeid.

Min oppfordring til landets lærere, elever og foreldre er enkel å komme med, og krevende å leve opp til: Ikke godkjenn Wikipedia i skolearbeid. Still krav til at eleven skal oppgi kildene sine, og at de alltid skal ha andre kilder enn det første de fant i Google. Dette burde ihvertfall være et krav i videregående skole, hvor faglig modenhet og evnen til å manøvrere i informasjon teoretisk sett er sentrale verdier.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s